دوره 27، شماره 107 - ( 8-1397 )                   جلد 27 شماره 107 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karampour Qipchaq Z, Farokhi F. The Effect of Combined Atorvastatin and Zinc on Liver Damage in Streptozotocin Induced Diabetic Rats. JGUMS 2018; 27 (107) :69-79
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1716-fa.html
کرم‌پور قبچاق زهرا، فرخی دکتر فرح. اثر‌ ترکیب‌ آتورواستاتین و سولفات روی بر آسیب کبدی در موش‌های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله علوم پزشکی گیلان. 1397; 27 (107) :69-79

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1716-fa.html


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه بافت و تشریح، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران‌
چکیده:   (3593 مشاهده)
چکیده
مقدمه: دﻳﺎﺑﺖ یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیک در سراسر جهان است که با تغییر‌ بیوشیمی‌، فیزیولوژی و آسیب‌شناسی کبد‌‌ ارتباط دارد. از دلایل عمده آسیب کبدی در این بیماری، افزایش میزان عوامل التهابی و اکسیدانی در شرایط هیپرگلیسمی است. بنابراین با توجه به خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد‌التهابی آتورواستاتین و سولفات روی این مطالعه‌‌ برای بررسی اثر‌ ترکیب‌ آتورواستاتین و سولفات روی بر کارکرد و بافت‌شناسی کبد در رت‌های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.
هدف: ارزیابی سودمندی تیمار ترکیبی بر عملکرد و بافت شناسی کبد در شرایط هیپرگلیسمی با داروهایی که هر یک به تنهایی نیز بر بیماران دیابتی موثر‌‌ند.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 50 رت ماده نژاد ویستار در 5 گروه 10 تایی: یک گروه شاهد سالم و چهار گروه دیابتی (گروه شاهد دیابتی، دیابتی تیمار شده با mg/kg20 آتورواستاتین، دیابتی تیمار شده با mg/kg 30 سولفات روی و دیابتی تیمار شده با ترکیبی از نصف دوز آتورواستاتین(mg/kg 10) و سولفات روی(mg/kg 15)‌‌ بکار رفت. اﻟﻘﺎی دﻳﺎﺑﺖ در رت‌ﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﺰرﻳﻖ درون ﺻﻔﺎﻗﻲ  mg/kg60 استرپتوزوتوسین و‌ ﺗﻴﻤﺎر ﺣﻴﻮاﻧﺎت ﺑـﻪ ﻣـﺪت یک ماه ‌ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮔﺎواژ انجام شد. در پایان آزمایش، عوامل بیوشیمی‌ شاخص عملکرد کبد دربردارنده آنزیم‌های آلانین‌آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات‌آمینو ترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، بیلی‌روبین‌، آلبومین و پروتئین توتال در سرم اندازه‌گیری شدند. برای آسیب‌شناسی بافت کبد نیز برش‌هایی با رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین_ائوزین، برپایه روش‌های معمول تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی تهیه شد. در پایان، داده‌ها از دید آماری با آزمون ANOVA و Tukey ‌واکاوی شد.
نتایج: میزان آنزیم‌های ALT، AST، ALP و بیلی‌روبین به صورت معنی‌دار‌ در سرم جانوران دیابتی افزایش و آلبومین و پروتئین توتال کاهش یافت و تنها تیمار با ترکیبی از نیم دوز آتورواستاتین و سولفات روی، نسبت به تجویز دوز کامل آنها به تنهایی‌ به دلیل اثر هم‌افزایی سبب کاهش معنی‌دار‌( 05/0p< )‌‌ در سطح آنزیم‌های نامبرده، بیلی‌روبین و افزایش معنی‌دار پروتئین توتال و آلبومین در گروه‌های دیابتی تیمار شده نسبت به گروه شاهد دیابتی شد. مطالعات بافت‌شناسی کبد نیز این نتایج را تایید کرد.
نتیجه‌گیری: نتایج آزمایش‌های آنزیمی و تغییر‌ هیستوپاتولوژی‌ کبد نشان داد که ترکیب آتورواستاتین و سولفات روی اثر بهتری در کنترل آسیب و اختلال‌ کبدی ناشی از التهاب و استرس اکسیداتیو در رت‌های دیابتی دارد.
متن کامل [PDF 404 kb]   (1247 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/8/6 | پذیرش: 1397/8/6 | انتشار: 1397/8/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb