گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ایران
چکیده: (1389 مشاهده)
چکیده
مقدمه: افسردگی اختلال روانی شایع پس از زایمان است که میتواند سبب کاهش سطح سلامتی زنان شود. مطالعات پراکندهای ارتباط افسردگی با کیفیت زندگی زنان را بررسی کرده است.
هدف: کیفیت زندگی و عوامل مرتبط با آن در زنان با و بدون افسردگی پس از زایمان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران.
مواد و روشها: در یک مطالعه کوهورت آیندهنگر، از 618 مادر باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران (95-1394) به روش خوشهای چندگامهای پرسشگری شد. دادهها با پرسشنامه افسردگی بعد از زایمان ادینبورگ و کیفیت زندگی کوتاه شده 36 سوالی طی بارداری و 8-6هفته پس از زایمان گردآوری شد. میانگین نمره کلی و همچنین نمره سطوح مختلف کیفیت زندگی دو گروه زنان افسرده و غیرافسرده سنجیده شد. دادهها با آزمونهای آماری تی-تست، آنالیز واریانس و پیرسون و رگرسیون خطی واکاوی شد.
نتایج: شیوع افسردگی پس از زایمان 7/22 درصد بود. تفاوت معنیدار بین میانگین نمره کلی کیفیت زندگی زنان غیرافسرده و افسرده بدست آمد(به ترتیب 59/11± 65/64 و 77/10 ±42/74) و افسردگی دوران بارداری و بعد از زایمان از متغیرهای پیشبینیکننده کیفیت زندگی بعد از زایمان بودند. کیفیت زندگی سطوح کارکرد جسمی، سلامت روان، عملکرد اجتماعی، محدودیت سلامت جسمانی، محدودیت سلامت روان، خستگی یا نشاط و سلامت عمومی زنان افسرده کمتر از غیرافسرده بود (05/0P<). همچنین، میانگین نمره سطح درد این زنان به طور معنیدار بیش از زنان غیرافسرده بود.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای افسردگی و تاثیر آن بر کیفیت زندگی زنان در دوران حساس بعد از زایمان برنامههای غربالگری و مداخله برای پیشگیری از افسردگی و بهبود کیفیت زندگی بعد از زایمان پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/1/26 | پذیرش: 1398/1/26 | انتشار: 1398/1/26