دوره 27، شماره 106 - ( 4-1397 )                   جلد 27 شماره 106 صفحات 43-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mosavi S V, Faraji R, Zebardast A, Esmaiel Zade J. Effectiveness of Meditation as a Meta-Cognitive Therapy in Reducing Anxiety in Pregnant Women in the Last Trimester of Pregnancy. JGUMS 2018; 27 (106) :32-43
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1670-fa.html
موسوی دکتر سید ولی‌الله، فرجی دکتر رویا، زبردست دکتر عذرا، اسماعیل زاده‌لنگ جلال. مقایسه اثربخشی مدیتیشن و درمان فراشناختی بر کاهش اضطراب زنان باردار در سه ماهه آخربارداری‌. مجله علوم پزشکی گیلان. 1397; 27 (106) :32-43

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1670-fa.html


1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2- ‌‌گروه زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
3- گروه روانشناسی، دانشکده تحصیلات تکمیلی و مجتمع فنی، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده:   (4896 مشاهده)
مقدمه: توجه به سلامت روانشناختی زنان باردار یکی از شاخصه‌های توسعه‌یافتگی جوامع به شمار می‌آید؛ چراکه زنان به دلیل شرایط ویژه فیزیولوژی و عوارض جسمی و روانی ناشی از زادوری دستخوش آسیب‌پذیری بیشترهستند.
هدف: مقایسه اثربخشی مدیتیشن ودرمان فراشناختی بر کاهش اضطراب زنان باردار در سه ماهه آخر بارداری.
مواد و روش‌ها: این پژوهش تجربی با طرح تک‌موردی چند خط پایه‌ای است و جامعه‌ی آن دربرگیرنده همه زنان باردار شهر رشت بود که در مدت سه ماهه نخست سال 94 به دلیل شکایت از اضطراب بارداری به مطب یکی از پزشکان متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده بودند. از ایشان خواسته شد تا پرسشنامه اضطراب حاملگی (PRAQ) را کامل کنند. برپایه پاسخ به این پرسشنامه، از جامعه نامبرده، نمونه‌ای به تعداد 8 نفر به صورت نمونه‌گیری هدفمند که نمره بالایی در اضطراب حاملگی داشتند، انتخاب و نیز بر‌اساس متغیرهای سن، شغل و تحصیلات همتا شدند. سپس، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی تقسیم شدند. گروه اول به صورت انفرادی در نشست‌های درمان فراشناختی و گروه دوم در نشست‌های مدیتیشن شرکت داده شدند. میزان اضطراب حاملگی شرکت‌کنندگان در مراحل پیش‌آزمون، خلال نشست‌های درمانی، پایان نشست‌های درمانی و گام پی‌گیری (40 روز پس از پایان نشست‌های درمانی) اندازه‌گیری شد. روش آماری به کار گرفته شده آزمون فریدمن بود که با نرم‌افزار SPSS انجام شد.
نتایج: درمان فراشناختی و مدیتیشن بر کاهش اضطراب حاملگی زنان باردار در سه ماهه آخر بارداری کارایی دارد (01/0p<) و از نظر اثربخشی در مقایسه با هم تفاوت معنی‌دار ندارد.
نتیجه‌گیری: درمان‌های روانشناختی همچون درمان فراشناخت و مدیتیشن درکنترل اضطراب و سلامت روانشناختی زنان باردار تاثیر دارد.
متن کامل [PDF 310 kb]   (1478 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/4/20 | پذیرش: 1397/4/20 | انتشار: 1397/4/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb