TY - JOUR JF - gums-med JO - JGUMS VL - 22 IS - 85 PY - 2013 Y1 - 2013/4/01 TI - Effect of Tribulus Terrestris Oral Feeding on Learning and Memory in Streptozotocin-diabetic Rats: Investigating the Role of lipid Peroxidation TT - اثر مصرف خوراکی میوه گیاه خارخاسک بر یادگیری و حافظه موش صحرایی دیابتی: تعیین نقش پراکسیداسیون لیپیدی N2 - مقدمه: دیابت در دراز مدت با اختلال یادگیری و حافظه همراه می‌شود. با توجه به اثر ضد دیابتی خارخاسک و اثر آنتی‌اکسیدانی آن در این پژوهش تأثیر این گیاه بر یادگیری و حافظه موش‌های صحرایی دیابتی بررسی شد. هدف: بررسی تأثیرگیاه خارخاسک بر یادگیری و حافظه موش‌های صحرایی دیابتی مواد و روش‌ها: 32 موش صحرایی به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با خارخاسک، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با خارخاسک تقسیم شدند. برای بررسی حافظه و یادگیری حیوانات، عملکرد در آزمون اجتنابی غیر فعال و درصد رفتار تناوب با استفاده از ماز Y تعیین شد. در هموژنه بافت هیپوکامپ مغز حیوانات، میزان مالون دی‌آلدئید تعیین شد. نتایج: در موش‌های گروه دیابتی (01/0>p) در پایان کار در حین عبور کاهش تأخیر بروز کرد و گروه دیابتی تحت تیمار با گیاه، افزایش معنی‌دار این پارامتر را در مقایسه با گروه دیابتی نشان داد(01/0>p). درصد تناوب نیز در جانداران دیابتی بطور معنی‌دار کمتر از گروه کنترل بود(05/0>p) و درصد تناوب در گروه دیابتی تحت تیمار افزایش معنی‌دار در مقایسه با گروه دیابتی نشان داد(05/0p<). به‌علاوه، موش‌های دیابتی افزایش معنی‌دار در سطح بافتی مالون دی‌آلدئید(01/0>p) نشان دادند یعنی درمان با خارخاسک میزان مالون دی‌آلدئید(01/0>p) را به صورت معنی‌دار کاهش داد. نتیجه‌گیری: تجویز خوراکی خارخاسک بر توانایی نگهداری اطلاعات در انبار حافظه و یادآوری آنها در حیوانات دیابتی تأثیر دارد و موجب بهبود حافظه فضائی حیوانات دیابتی می‌شود. بخشی از آثار سودمند گیاه با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در بافت هیپوکامپ اعمال می‌شود. SP - 88 EP - 95 AU - Roghani, M AU - Omid Malayeri, S AU - Malayeri, S AD - Shahed University KW - Diabetes Mellitus KW - Learning KW - lipid peroxidation KW - Memory KW - Tribulus UR - http://journal.gums.ac.ir/article-1-86-fa.html ER -