Journal of Guilan University of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی گیلان
JGUMS
Literature & Humanities
http://journal.gums.ac.ir
1
admin
2383-4307
2423-4818
10.32598
fa
jalali
1397
1
1
gregorian
2018
4
1
27
105
online
1
fulltext
fa
بررسی آلودگی انگلی سبزیهای خوراکی در شهر رشت
Study of the Parasitic Contaminations of Edible Vegetables in the City of Rasht, Iran
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">چکیده</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه:</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">مصرف سبزیهای آلوده نقش مهمی در ابتلای افراد به عفونتهای انگلی دارد. آلودگی انگلی سبزیها میتواند</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">در مزرعه یا در زنجیره عرضه رخ دهد. آگاهی از میزان و انواع انگلهای منتقله توسط سبزیها در موقعیت های زمانی و مکانی مختلف ارزش بهداشتی دارد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">هدف:</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">تعیین میزان آلودگی انگلی سبزیجات عرضه شده در بازار رشت می باشد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها:</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">در این مطالعه توصیفی</span></span></strong><strong><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">_</span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">تحلیلی 342 نمونه از 12 نوع سبزی آزمایش شد. سبزیها از بازار شهر رشت به روش تصادفی گردآوری شد و 200 گرم از هر نمونه با آب حاوی دترجنت شسته و آب حاصل از شستشو سانتریفیوژ شد. رسوب بدست آمده با میکروسکپ نوری به روش مستقیم از نظر وجود انگل بررسی شد. دادهها با نرمافزار</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">SPSS.21 </span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;"> و آزمونهای آماری</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">t </span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;"> و کای دو واکاوی شد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج:</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">انگلهای بیماریزای انسان در 1/ 4% از نمونههای سبزی شناسایی شد. به طور کلی 3/5% سبزیها به انواعی از ارگانیسمهای انگلی بیماریزا و غیر بیماریزا آلوده بودند. انواعی از انگلها از سبزیهایی مثل گشنیز، شاهی، جعفری، نعناع، چوچاق و خالیواش جدا شد. آلودگی انگلی سبزیهای محلی مانند چوچاق و خالیواش بیش از سبزیهای غیرمحلی بود (006/0</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"><</span></span></span></strong> <strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">). در این بررسی، شش نوع انگل کرمی بیماریزای انسان از قبیل کرم قلابدار، توکسوکارا، تریکوسترونژیلوس، تریکوریس، استرونژیلوئیدس، دیپلوسکاپتر و دو نوع آمیب آزادزی از جنس آکانتامبا و نگلریا و سه نوع تکیاخته غیربیماریزا از انواع آمیب ( آنتامبا کلی، آندولیماکس نانا، گونهای از جنس آنتامبا) یافت شد. بیشترین میزان آلودگی انگلی در چوچاق دیده شد. گرچه آلودگی انگلی سبزیها در فصلهای گرم سال شایعتر بود ولی در فصول مختلف تفاوت آماری معنیدار دیده نشد(133/0</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"><</span></span></span></strong> <strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">). تخم و لارو نماتودهای آزادزی در 8/65% نمونههای سبزی وجود داشت</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">.</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;"></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری:</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:8.0pt;">انواعی از انگلهای کرمی و تکیاختهای در سبزیهای مورد بررسی شناسایی شد. سبزیهای محلی بیش از سبزیهای کاشته شده در خارج از استان به انگل آلوده بودند. به طور کلی میزان آلودگی انگلی این سبزیها کمتر از حد انتظار بود. برای پیشگیری از ابتلا به عفونتهای انگلی، دقت بیشتر در شستشوی سبزیجات به ویژه انواع محلی پیشنهاد میشود.</span></span></strong>
<strong>Abstract<span dir="RTL"></span></strong><br>
<strong>Introduction:</strong> Contaminated raw vegetables play an important role in the distribution of the parasitic infections. Parasitic contamination of vegetables may occur during the cultivation or marketing process. Identifying the rate and type of parasites transmitted by vegetables has public health impact on the population.<br>
<strong>Objective:</strong> This study aimed to determine the rate and type of parasitic contamination of the market vegetables in the city of Rasht, northern Iran.<br>
<strong>Materials and Methods:</strong> This analytical-descriptive study was conducted on 342 samples from 12 types of fresh vegetables. They were washed with water containing detergent and centrifuged. The sediments were microscopically examined for parasitic contamination by direct method. The collected data were analyzed by SPSS.21 using Chi Square and Fisher’s Exact Test.<br>
<strong>Results:</strong> Human pathogenic parasites were identified in (4.1%) of the specimens. In general, (5.3%) of the vegetables were contaminated with both pathogenic and commensal organisms. Parasitic contaminations were identified on vegetables such as Coriander, Water cress, Parsley, Mint, Choochagh (<em>Eryngium planum</em>), Khaliwash (<em>Ziziphora tenuior</em>). Locally grown vegetables were significantly more contaminated than those grown out of Guilan Province (P < 0.006). Six species of pathogenic helminthes (eg., <em>Hook Worm</em>, <em>Toxocara spp</em>., <em>Trichostrongylus spp</em>., <em>Trichuris spp</em>., <em>Strongyloides spp</em>, <em>Diploscapter spp</em>.), two kinds of Free-living amoeba (<em>Acanthamoeba spp</em>. and <em>Naegleria spp</em>.) and also three kinds of protozoan commensal organisms (eg., <em>Entamoeba. coli</em>, <em>Endolimax nana, Entamoeba spp</em> ) of human gastrointestinal tract were identified. Among the tested vegetables, Choochaq (<em>Eryngium planum</em>) had the highest rate of parasitic contamination. Although vegetable contamination in warm seasons was more prevalent, the seasonal difference was not statistically significant (P < 0.133). Numerous types of Free-living nematodes' eggs , larval and adult stages were found in 65.8 % of the tested vegetables.<span dir="RTL"></span><br>
<strong>Conclusion:</strong> Few protozoan and helminthes were detected in the examined vegetables. Local vegetables were more contaminated than those from out of province. In this study, the rate of vegetable parasitic contamination was lower than expected. However, in order to prevent the parasitic infections, more attention and care during washing the vegetables particularly local ones is recommended.<br>
<strong>Conflict of interest: non declared</strong>
انگل/ عفونت انگلی/ سبزی/ ایران
Parasite/Parasitic infection/Vegetable/Iran
11
19
http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-93&slc_lang=fa&sid=1
Majidi-Shad
دکتر بیژن
مجیدیشاد
https://orcid.org/0000-0003-4271-5314
Yes
گروه انگلشناسی و قارچشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
Paknejad
دکتر سیده آیسا
پاکنژاد
No
کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
Haghdoost
دکترافروز
حقدوست
No
کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران