Journal of Guilan University of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی گیلان
JGUMS
Literature & Humanities
http://journal.gums.ac.ir
1
admin
2383-4307
2423-4818
10.32598
fa
jalali
1384
7
1
gregorian
2005
10
1
14
55
online
1
fulltext
fa
امکان انتقال فاسیولا هپاتیکا از طریق مصرف نمک سبز در مدل حیوانی
Potential Role of Green salt (Dalar) in Fascioliasis in Animal Model
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
چکیده
مقدمه :نمک سبز (دالار) یکی از انواع غذاهای سنتی مردم استانهای شمالی (گیلان و مازندران) می باشد که از سبزیجات محلی منجمله از سبزیجاتی که در حاشیه و یا داخل آبها بویژه آبهایی که چرخه زیستی انگل فاسیولا در آنها برقرار است تهیه میشود و میتواند موجب سرایت فاسیولیازیس به انسان شود.
هدف: این مطالعه بمنظور تعیین امکان انتقال فاسیولاهپاتیکا از طریق مصرف نمک سبز در مدل حیوانی انجام شد.
مواد و روشها: با تخصیص دو دستگاه آکواریوم و کشت سبزیجات محلی (خالواش و چوچاق) در آنها و انطباق شرایط آنها با شرایط طبیعی اعم از نور, حرارت و pH محیط را برای برقراری چرخه زندگی فاسیولا آماده کردیم.
با آداپته کردن حلزون Galba truncatula در داخل آکواریومها و افزودن تخمهای انگل فاسیولا هپاتیکا در یکی از آکواریومها چرخه زندگی انگل برقرار گردید. از سبزیجات داخل آکواریومها اعم از آکواریوم آلوده و غیرآلوده به تفکیک نمک سبز (دالار) تهیه شد.
نمک سبز آلوده و غیرآلوده به طور مجزا به دو گروه خرگوش به طور تغذیه اجباری خورانده شد تا آلودهکنندگی نمک سبز آلوده مشخص شود همچنین از سبزیجات آلوده به متاسرکر فاسیولا با استفاده از فرمولاسیون مخصوص نمک سبز بهداشتی تهیه شد و به یک گروه خرگوش آزمایشگاهی به طریق تغذیه اجباری خورانده شد تا با بررسی خرگوشها, عدم آلودهکنندهگی نمک سبز بهداشتی به اثبات برسد. خرگوشهای تحت بررسی به روشهای انگلشناسی مدفوع(روش کاتو و تلمن مدیفیه), سرولوژی ( C.C.I.E), کالبد شکافی و جداسازی انگل بالغ از مجاری صفراوی مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج :گروه اول از خرگوشهایی که با نمک سبز آلوده تغذیه شده بودند در بررسیهای انگلشناسی مدفوع, سرولوژی و کالبد شکافی تماما“ به فاسیولا هپاتیکا آلوده بودند در صورتیکه گروه شاهد تماما“ منفی بودند. گروهی که با نمک سبز و سرکه نیز تغذیه شده بودند از نظر فاسیولا منفی بودند.
گروه دوم از خرگوشهایی که با نمک سبز بهداشتی تغذیه شده بودند در بررسیهای انگلشناسی, سرولوژی و کالبد شکافی از نظر آلودگی به فاسیولا تماما“ منفی بودند.
نتیجهگیری: نمک سبز (دالار) غیر بهداشتی و آلوده به متاسرکر فاسیولا می تواند موجب سرایت انگل به انسان شود که با تهیه نمک سبز بهداشتی همراه با سرکه میتوان از سرایت بیماری فاسیولوز به انسان جلوگیری کرد.
Abstract
Introduction: Green salt (known as Dalar by local people) is one of the favorable traditional flavors in Northern provinces of Gilan and Mazandaran. It is made of native plants (water grasses), which commonly grow at the edge or in water resources particularly the ones providing suitable conditions for Fasciola parasite. The consumption of green salt may cause Fascioliasis.
Objective: This Study was Conducted to determine the Possibility of Fasciola Transfer From Consumption of green Salt in animals.
Materials and Methods: The Fasciola life cycle was established in two aquariums by simulating field conditions such as light, pH and heat followed by growing in them two native water grasses known as Khalvash and Chochagh by local people. To do this the snail Golba truncatula was first adapted to aquariums conditions and then the Fasciola hepatica eggs were introduced to one of them. Green salts were prepared from plants grown in both Metacecaria-infested and Metacercaria-free aquariums and were force fed to two groups of rabbits. Besides, Metacercaria-infested green salt was treated with vinegar and was force-fed to another group of rabbits. A group was also left as control. The rabbit’s feces were examined for Fasciola eggs with modified methods of Kato and Telman. The sera from all groups were checked by CCIE and the billiary ducts of rabbits were searched for adult worms.
Results: All the rabbits fed with plants grown in Metacercaria -infested aquarium turned positive by all the deployed methods including examination of feces for Fasciola eggs, CCIE and examination of billiary ducts for adult worms while the ones fed with plants grown in Metacecaria-free aquarium were negative. The group fed with vinegar-treated green salt was also negative.
Conclusion: The non-treated green salt contaminated with Fasciola Metacecercaria can cause Fascioliasis, while treating it with vinegar can prevent the infection.
فاسیولا ,فاسیولای کبدی ,فنون و روش های آزمایشگاهی, نمک سبز
Fasciola, Fasciola Hepatica, Green Salt, Laboratory Techniques and Procedures
11
16
http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-400&slc_lang=fa&sid=1
M
Assmar
مهدی
آسمار
Yes
S.A
Motavallian
سید علی
متولیان
No
A.R
Masiha
علیرضا
مسیحا
No