دوره 7، شماره 27 و 28 - ( 6-1377 )                   جلد 7 شماره 27 و 28 صفحات 34-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار گروه جراحی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان - بیمارستان رازی
2- استادیار گروه داخلی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان - بیمارستان رازی
3- پزشک عمومی
چکیده:   (2172 مشاهده)
چکیده
‌غده تیروئید در‌گیر بیماری‌های متنوعی می‌شود و برای درمان تعدادی از آنها اقدام جراحی لازم می‌شود. کم کاری غده تیروئید، کم کاری غده پاراتیروئید و دوام، عود یا ظهور پرکاری تیروئید از عوارض متابولیکی است که پس از عمل جراحی تیروئید دیده می‌شود. درمان جراحی بیماری‌های مختلف تیروئید متفاوت است؛ از برداشتن تنها یک لوب تیروئید تا برداشتن تمام غده تیروئید را شامل می‌شود. به همین دلایل و به خاطر بیماری زمینهای تیروئید، که در مناطق مختلف، متفاوت است، فراوانی عوارض متابولیک فرق می‌کند.
‌در این مطالعه پرونده پزشکی 638 بیمار از 6۸۰ بیماری که در فاصله‌های زمانی و مکانی متفاوت به وسیله‌ی جراحان مختلف تحت عمل جراحی تیروئید قرار گرفته و پس از عمل جراحی، لااقل دو بار پیگیری داشته‌اند، بررسی شده است. جمعیت مورد بررسی، بیماران یک درمانگاه تخصصی خصوصی غدد درون ریز در شهر رشت است که بین سالهای ۱۳6۴ تا ۱۳۷6 در این درمانگاه مورد درمان قرار گرفته‌اند. میانگین مدت پیگیری این بیماران 5/7 سال بوده است.
در مدت پیگیری 3‌/31‌% بیماران دچار کم کاری تیروئید، 49/‌5% دچار دوام یا عود پرکاری تیرویید، و 17/5‌% دچار کم کاری پاراتیروئید شدند. بروز کم کاری و پرکاری تیروئید در بیماران این مطالعه مشابه بروز این دو عارضه در گزارشهای خارجی بود، ولی بروز کم کاری پارا تیروئید بیش از ارقام مذکور در کتابهای مرجع است.
پیشنهاد می‌شود که برای هر بیماری که به هر دلیل تحت عمل جراحی تیروئید قرار می‌گیرد، پرونده کامل پزشکی تشکیل شود و بیمار مادام العمر مورد پیگیری پزشکی باشد تا عوارض دیررس متابولیک به موقع شناسایی، پیشگیری، یا درمان شوند.
متن کامل [PDF 10316 kb]   (531 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/15 | پذیرش: 1397/12/15 | انتشار: 1397/12/15

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.