دوره 10، شماره 39 و 40 - ( 6-1380 )                   جلد 10 شماره 39 و 40 صفحات 15-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استاد گروه غدد - دانشکده پزشکی - دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- متخصص تغذیه - دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
3- متخصص بیوشیمی - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم
4- فوق لیسانس تغذیه - عضو هیأت علمی انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور
5- پزشک عمومی
6- متخصص تغذیه - عضو هیات علمی انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور
7- فوق تخصص غدد- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات غدد درون ریز متابولیسم
چکیده:   (2056 مشاهده)
چکیده
کمبود ید و اختلالات ناشی از آن بزرگترین و مهمترین مشکل بهداشتی - تغذیه ای در تمام دنیا محسوب می شود. این اختلالات در ایران نیز شناخته شده و برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال ۱۳68 به مرحله اجراء در امده است. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 1357، این بررسی در دانش آموزان ۸ تا ۱۰ ساله استان گیلان انجام شد. طی یک بررسی توصیفی - مقطعی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد ۱۳۵۰ دانش آموز به تعداد مساوی دختر و پسر) از نظر شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی، اندازه گیری T3 و T4 و TSH سرم به روش رادیوایمیونواسی و جذب T3 رزین نمونه ادرار برای اندازه گیری بد ادرار به روش هضم مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین T3 T4, TSH‌، سرم به ترتیب: µIU/m15/1+2و‌ ng/d171 ± 151 و‌ µg/d1 7/1 ± 10 بود. تفاوتی بین آنها در دو جنس و بین دانش آموزان شهری و روستایی وجود نداشت.
‌۳ نفر (2‌/0٪) T4 بالاتر از g/ dl µ 5/12 داشتند، TSH بالاتر از ml/lu µ5 سه در یک نفر مشاهده شد.میانه دفع ادراری بد در جمعیت مورد مطالعه dl‌/g µ ۲۳ بوده که در ۹4٪ موارد بیشتر از dl/ g µ ۱۰ بود. ید ادرار کمتر از g /dl µ 5 سه در ۳٪ موارد وجود داشت. درصد کلی کواتر در استان ۷۲٪ بوده (دختران ۷۲٪ پسران ۷۲% ) یافته های این بررسی نشان میدهد که ۷ سال پس از شروع یدرسانی و ۲ سال پس از آنکه بیش از نیمی از جمعیت استان از نمک یددار استفاده کرده اند، بد ادرار در گروه سنی ۸ تا ۱۰ ساله استان در مقایسه با بررسی های قبلی افزایش نشان داده و به حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت رسیده است. اما با توجه به اینکه هنوز ۷۲٪ از جمعیت مورد مطالعه مبتلا به گواتر هستند، این استان در سال ۱۳۷5 از نظر گواتر هیپر آندمیک محسوب می‌شود.
واژه‌های کلیدی: ادرارا / گواتر/ بد
متن کامل [PDF 1064 kb]   (824 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/1/28 | پذیرش: 1398/1/28 | انتشار: 1398/1/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.