دوره 29، شماره 4 - ( 10-1399 )                   جلد 29 شماره 4 صفحات 101-86 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران. ، mansooreh.moujani@gmail.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران.
چکیده:   (2714 مشاهده)
قارچ گانودرما لوسیدوم در کشور‌های چین و ژاپن به نام‌های لینگ‌زی و ریشی معروف است و امروزه با توجه به ویژگی‌های دارویی و ترکیب تغذیه‌ای متفاوت، استفاده از این قارچ در فراورده‌های غذایی در جایگاه ویژه‌ای قرار گرفته است. قارچ گانودرما لوسیدوم دارای اسید‌های چرب ضروری، اسید‌های آمینه ضروری و گستره وسیعی از پلی‌ساکاریدهاست که به نظر می‌رسد این ترکیب‌های پلی‌ساکاریدی، پروتئین‌ها و تری‌ترپنوئید‌های موجود در قارچ در کاهش قند خون مؤثرند. برای مرور اثرات ضددیابتی و هیپوگلیسمی پودر و افشره‌های مختلف قارچ گانودرما لوسیدوم، مقاله‌های فارسی و انگلیسی پایگاه‌های اطلاعاتی مانند پابمد، اسکوپوس، مگ ایران، وب‌آو ساینس، گوگل اسکالر و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی از سال 2001 تا 2020 با استفاده از کلیدواژه‌های ترکیب فعال، قارچ گانودرما لوسیدوم، دیابت ملیتوس، هیپرگلیسمی و غیره بررسی شد. نتایج نشان داد مکمل‌یاری با قارچ گانودرما لوسیدوم در بیشتر موارد به کاهش قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و کاهش مقاومت به انسولین در دیابت ملیتوس می‌انجامد که ناشی از ترکیبات مؤثره این قارچ دربرگیرنده پلی‌ساکاریدهای استخراج‌شده، نوع پروتئین‌ها و تری‌ترپنوئید‌های موجود در آن است. همچنین به نظر می‌رسد خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی آن نیز بتواند از عوارض دیابت بکاهد. درنتیجه، مصرف این قارچ فراسودمند می‌تواند گام مؤثری در کنترل و پیشگیری از این بیماری باشد، گرچه نیاز است مطالعات بیشتری در مورد دُز تأثیرگذار، عوارض جانبی و مقادیر مسمومیت‌زای آن در نمونه‌های انسانی انجام شود.
متن کامل [PDF 6603 kb]   (1927 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3788 مشاهده)  
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/4/19 | پذیرش: 1399/9/8 | انتشار: 1399/10/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.