دوره 32، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 32 شماره 2 صفحات 165-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.UM.REC.1400.366
Ethics code: IR.UM.REC.1400.366


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemi S A, Ghanaei ChamanAbad A, Hosseini S R, Mahdinia A, Teymori Z, Abbaszade S. Effectiveness of Transcranial Alternating Current Stimulation on Inhibitory Control and Impulsivity in Nicotine-dependent Individuals. JGUMS 2023; 32 (2) :152-165
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-2500-fa.html
قاسمی سید عبدالکریم، غنایی چمن آباد علی، حسینی سید روح الله، مهدی نیا امیر محمد، تیموری زهره، عباس زاده سجاد. اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای با جریان متناوب بر بازداری و تکانشگری در افراد وابسته به نیکوتین. مجله علوم پزشکی گیلان. 1402; 32 (2) :152-165

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-2500-fa.html


1- گروه روانشناسی شناختی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، alighanaei@gmail.com
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
4- گروه علوم شناختی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
5- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.
6- پژوهشگر مرکز تحقیقات فناوری‌های همگرا (NBIC)، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده:   (811 مشاهده)
زمینه مداخلات تکنولوژیک همانند تحریک الکتریکی مغز ممکن است در فرایندهای شناختی و شخصیتی افراد وابسته به مواد همانند وابستگی به نیکوتین اثرگذار باشد.
هدف هدف از انجام این مطالعه بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای با جریان متناوب در فرکانس آلفا، بر بازداری و تکانشگری افراد وابسته به نیکوتین بود. 
روش‌ها طرح پژوهش در این مطالعه نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل و شم بود. ۳۰ نفر افراد وابسته به نیکوتین واجد شرایط از شهرستان مشهد و با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به‌صورت تصادفی به ۳ گروه ۱۰ نفره تقسیم شدند. گروه اول تحریک را در ۸ جلسه ۲۰ دقیقه‌ای و در ناحیه پیش‌پیشانی خلفی جانبی دریافت کردند. گروه دوم به شکل شم تحریک شده و گروه سوم به‌صورت کنترل هیچ تحریکی دریافت نکردند. داده‌های این مطالعه توسط تکلیف برو-نرو و پرسش‌نامه بارت (۱۹۹۵) جمع‌آوری شدند. بعد از ۸ جلسه بازداری و تکانشگری افراد ارزیابی شدند و نتایج با روش تحلیل کوواریانس چند‌متغیره ارزیابی شدند. همچنین بعد از ۲ ماه، بازداری افراد توسط روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر، ارزیابی شد. 
یافته‌ها اثربخشی مداخله تحریک جریان متناوب الکتریکی براساس موج آلفا بر بازداری در کوتاه‌مدت و بلندمدت به‌طور معناداری در گروه آزمایش با گروه‌های دیگر متفاوت بود (0/001=P). تفاوت معناداری بین این ۳ گروه در تکانشگری وجود نداشت (0/7=P). 
نتیجه‌گیری مداخله تحریک جریان متناوب الکتریکی براساس موج آلفا برافزایش بازداری در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت در افراد وابسته به نیکوتین مؤثر است. در‌نتیجه این روش ممکن است در آینده با پژوهش‌های بیشتر برای افزایش بازداری افراد وابسته به نیکوتین استفاده شود. این روش بر تکانشگری افراد وابسته به نیکوتین مؤثر است و باعث کاهش تکانشگری افراد وابسته به نیکوتین شد، اما اثر معناداری ندارد. این نتیجه‌گیری‌ها نیازمند بررسی‌ها و آزمایشات بیشتر است.
متن کامل [PDF 5453 kb]   (418 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (626 مشاهده)  
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/2/25 | پذیرش: 1402/1/29 | انتشار: 1402/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb