1- گروه پژوهشی زیستفناوری قارچهای صنعتی، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی، سازمان جهاد دانشگاهی، خراسان رضوی، مشهد، ایران. ، sharare.rezaeian@yhaoo.com
2- گروه پژوهشی زیستفناوری قارچهای صنعتی، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی، سازمان جهاد دانشگاهی، خراسان رضوی، مشهد، ایران.
چکیده: (727 مشاهده)
زمینه قارچ ریشی با نام علمی گانودرما لوسیدوم یک قارچ چتری است که با قدمتی بیش از چندهزار سال بهعنوان یک قارچ خوراکی ـ دارویی برای درمان بیماریهای مختلف در کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
هدف این مطالعه با هدف مرور پژوهشهای انجامگرفته در زمینه اثرات ضدپیری قارچ ریشی انجام شد.
روشها این یک مطالعه مروری است. کلیدواژههای قارچ ریشی، گانودرما لوسیدوم، خواص ضدپیری، خواص آنتیاکسیدانی و رادیکالهای آزاد به فارسی و انگلیسی در پایگاههای اطلاعاتی پابمد، اسکوپوس، گوگلاسکولار، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و مگایران در محدوده سالهای 1989 تا 2023 جستوجو شد.
یافتهها پژوهشهای انجامشده تا به امروز حاکی از آن هستند که عصارههای بهدستآمده از قارچ ریشی دارای خواص ضدپیری قابل اندازهگیری بهویژه در بافتهای قلبی، کبدی و مغزی هستند. این اثرات عمدتاً از طریق تنظیم سیستم ایمنی، مقابله با اکسیداسیون، به دام انداختن رادیکالهای آزاد، افزایش دهیدروژنازهای میتوکندری، تقویت عناصر مجموعههای 1و 2 زنجیره انتقال الکترون و پیشگیری از تحلیل عصبی ناشی از تنش اکسیداتیو اعمال میشوند. حضور مولکولهای فعال زیستی در این قارچ بهویژه پلیساکاریدها و تریترپنها اهمیت این قارچ را در تحقیقات مرتبط با پیری پررنگ کرده است.
نتیجهگیری قارچ ریشی یک کاندیدای مناسب جهت تهیه عصارهها یا ترکیبات با خواص ضدپیری است. اما شناخت مکانیسمهای توجیهکننده اثرات ضدپیری قارچ ریشی هنوز نیازمند پژوهشهای پایه و درونتنی بیشتری است. همچنین جای خالی کارآزماییهای بالینی در زمینه اثرات ضدپیری عصارههای قارچ ریشی بهویژه در کشور ما وجود دارد.
مقاله مروری:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1402/7/9