Journal of Guilan University of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی گیلان
JGUMS
Literature & Humanities
http://journal.gums.ac.ir
1
admin
2383-4307
2423-4818
10.32598
fa
jalali
1386
1
1
gregorian
2007
4
1
16
61
online
1
fulltext
fa
گزارش موارد بوتولیسم ناشی ازمصرف اشپل شوردرشهرستان رشت 1384
Case Series Report of Botulism Due to Salted Caviar in Rasht
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
چکیده
مقدمه: بوتولیسم بیماری فلج کننده خطرناکیست که ازسم کلستریدیوم بوتولینوم پدید میآید.این باکتری درمحیط بی هوازی،کم نمک وکم شیرین با اسیدیته کم و دمای بالاترازدمای یخچال فعال بوده ،غذاهای خانگی ذخیره شده و همینطورکنسروهای گوشتی محیط مناسب تکثیرآن است. سم باتاثیربرسلسله اعصاب موجب ازکارافتادگی آنها و در نهایت فلج سیستم تنفسی و مرگ میشود. بررسی نحوه وروداین سم به سبد غذایی انسان با توجه به احتمال بالای بروزمرگ در مسمومیت باآن اهمیت زیادی دارد.
هدف: هدف ازگزارش این موارد, شناسایی منابع اصلی بیماری در گیلان و ارائه روشهای پیشنهادی برای مقابله با آن است.
معرفی موارد: تعداد کل مسمومان 6 نفرباحداقل سن 23 وحداکثر 73 سال با 4 نفرزن و2 نفرمرد بودندکه یکی ازآنهادر ICU بیمارستان رازی فوت شد . تشخیص قطعی با تعیین میزان سم کلستریدیوم بوتولینوم در نمونه غذایی بوده است.
نتیجه گیری: غلظت سم کلستریدیوم بوتولینوم در اشپل ماهی کپور شور شده در حدیست که قادرست بسرعت باعث بروز علائم بوتولیسم شود و بهرغم دسترسی به امکانات پزشکی منجربه مرگ مسمومان شود. لذا آموزش عمومی درخصوص استفاده نکردن ازماهی کپورشورشده ازیک سو و آموزش کادردرمانی از جانب دیگر برای درنظرگرفتن بوتولیسم به عنوان یکی ازتشخیصهای افتراقی در بیماران و سرانجام نظارت وکنترل دقیقتر در نحوه تهیه، نگهداری وتوزیع مواد غذائی بخصوص غذاهای سنتی، در پیشگیری از مسمومیت با این سم مهلک اهمیت بسیاردارد.
Abstract
Introduction: Botulism is a dangerous paralytic disease due to the toxin which is made by Clostridium Botulinum Bacterium.
This bacterium is active in anaerobic, little salt and little sugar with low acidity condition and in a temperature higher than the temperature of refrigerator and it is reserved in home made food also meat can be favorable reproduction condition for it. The produced toxin effected nerve system disability by effecting on it's and at last caused respiratory disability and death. The study of the ways that this toxin can enter human food chain is really important because of high probability of death in its poisoning.
Objective: This study has been done to find the main resource of Clostridium Botulinum in Guilan and purpose the ways against it.
Case report: The whole number of poisoned people was 6 persons with minimum age 23 years old and maximum age 73 years old. Including 4 women and 2 men which one of them dead in the ICU of Razi hospital. The final diagnosis was through determining mount of Clostridium Botulinum toxin in food sample.
Conclusion: The density of Clostridium Butilinum in the Caviar of salted carp is too high that can lead to incidence of botulism signs very quickly. Also it leads to death, in spite of accessing to medical facilities. Therefore public education about not using salted carp and training of clinical staff in order to consider Botulism poisoning is as a differential diagnosis of patients and finally careful control about preparing and keeping and distributing food, specially native food, are considered really important in preventing poisoning with this fatal toxin.
آلودگی مواد غذایی, اشپل شور, بوتولیسم, فلج, کلستریدیوم بوتولینوم, مسمومیت غذایی
Botulism, Clostridium Botulinum, Food Contamination, Food Poisoning, Food Contamination, Paralysis, Salted Caviar
60
64
http://journal.gums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-303&slc_lang=fa&sid=1
S.M
Moosavi
سیدمهدی
موسوی
mousavi34509@yahoo.com
Yes
M
Edalat khah
مهیار
عدالتخواه
No
A
Sedighi
آرمان
صدیقی
No
Z
Mohtasham Amiri
زهرا
محتشم امیری
No
S
Asadi
سهیلا
اسدی
No
M
Binesh Berahmand
مسعود
بینش برهمند
No
E
Sedigh Kiaroodi
ابراهیم
صدیق کیارودی
No
A
Rezai
عبدا...
رضائی
No
M.H
Mahdavi
محمدحسین
مهدوی
No