دوره 24، شماره 96 - ( 10-1394 )                   جلد 24 شماره 96 صفحات 60-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahbahrami A, Moayed Rezaie S, Hafezi M. Effective Factors in Acceptance of Electronic Health Record From Employees Point of View . JGUMS 2016; 24 (96) :50-60
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1101-fa.html
شاه بهرامی اسدالله، موید رضائی شادی، حافظی سید محمود. عوامل موثر در پذیرش پرونده سلامت الکترونیک از دیدگاه کارکنان مراکز آموزشی درمانی. مجله علوم پزشکی گیلان. 1394; 24 (96) :50-60

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1101-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی گیلان-دانشگاه گیلان ، moayed@gums.ac.ir
چکیده:   (8817 مشاهده)

مقدمه:یکی از مهم‌ترین کاربردهای فناوری در گستره بهداشت و درمان، ایجاد پرونده سلامت الکترونیک  (Electronic Health Record)است که دربرگیرنده همه داده‌های ایجاد شده توسط ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی به فرد و ثبت آنها به‌صورت پرونده‌های رایانه‌ای است. دسترسی یکپارچه به همه داده‌های بیمار و نمایش یکپارچه آنها از هدف‌های اولیه پرونده الکترونیک سلامت است که در بهبود مراقبت بالینی و کاهش اشتباه پزشکی بسیار مهم است. برای پیاده‌سازی پرونده الکترونیکی سلامت و کمک به درست کردن و ارتقای سیستم ارجاع الکترونیکی بیماران، بر پایی سیستم اطلاعات بهداشتی (Health Information System)مناسب‌ترین راه است.

هدف: شناسایی و نخستینگی عوامل موثر در پذیرش پرونده سلامت الکترونیک ارتقای بهداشت و درمان و موانع بکارگیری پرونده الکترونیک سلامت و بررسی دیدگاه افراد در این مورد

مواد و روش‌ها: روش مطالعه، توصیفی تحلیلی است و جامعه هدف در بردارنده پزشکان و کارکنان بیمارستان‌های شهر رشت بودند. با پرسشنامه خود ساخته "ارزیابی دیدگاه کارکنان و پزشکان از پرونده الکترونیک سلامت"گستره‌های مختلف دیدگاه افراد بررسی و موشکافی شد. جنس، سن، پیشینه کار، وضعیت اجرای سیستم اطلاعات بیمارستانی و رسته‌های شغلی از متغیرهای پژوهش بود. 

نتایج: عامل جنس، رسته شغلی و استقرار کامل سیستم اطلاعات بهداشتی در بیمارستان‌ها در دیدگاه کارکنان نسبت به پرونده الکترونیکی سلامت تاثیری نداشت(05/0P>) اما رده سنی و سابقه کار باعث تفاوت در دیدگاه نسبت به پرونده الکترونیکی سلامت می‌شد(006/0P= و 0001/0P=) به‌طوری‌که با افزایش سن و سال‌های خدمت، نمره‌های بدست آمده از پرسشنامه ارزیابی دیدگاه افراد از پرونده الکترونیک سلامت به‌طور معنی‌دار افزایش و با آنها همبستگی مثبت داشته (003/0P= و 0001/0P=). که می‌تواند ناشی از تجربه و ارتباط با جستارهای مرتبط با پرونده الکترونیک سلامت باشد.

بحث و نتیجه‌گیری: نقش سن و سابقه کار در ارتقای دیدگاه متولیان ارائه‌دهنده خدمات درمانی به بیماران، نسبت به پرونده الکترونیک سلامت بسیار مهم است زیرا با افزایش سن و سابقه کار به مرور میزان آگاهی بالا رفته و افراد با کسب تجربه و ارتباط با موضوعات مرتبط با پرونده الکترونیک سلامت به این هدف می‌رسند بنابراین، کسب تجربه و آموزش و به دنبال آن ارتقای آگاهی آنان می‌تواند در دیدگاه افراد نسبت به پرونده الکترونیک سلامت نقش مهمی داشته باشد. به‌طوری که در رده‌های سنی بالاتر و سابقه کار بیشتر، دیدگاه افراد نسبت به پرونده الکترونیک سلامت نیز ارتقا می‌یابد.

متن کامل [PDF 276 kb]   (2815 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/10/20 | پذیرش: 1394/10/20 | انتشار: 1394/10/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb