دوره 27، شماره 107 - ( 8-1397 )                   جلد 27 شماره 107 صفحات 60-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maghoul S, Jalili Z, Farmanbar R. Assessment of the Effect of Educational Intervention Based on Health Belief Model on Nutritional Behavior of Patients With Myocardial Infarction. JGUMS 2018; 27 (107) :54-60
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1713-fa.html
معقول شهین، جلیلی دکتر زهرا، فرمانبر دکتر ربیع الله. تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی باور بهداشتی‌ بر رفتار تغذیه‌ای بیماران دچار سکته قلبی‌. مجله علوم پزشکی گیلان. 1397; 27 (107) :54-60

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1713-fa.html


1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت،ایران
چکیده:   (3417 مشاهده)
چکیده
مقدمه: بیماری‌های قلبی_عروقی به عنوان یکی از عوامل تهدید کننده‌ی سلامت انسان‌ها و نیز مهم‌ترین عامل مرگ و میر در دنیا و ایران شناخته شده‌اند. بنابراین، بایسته به نظر می‌رسد که مداخله در جهت افزایش آگاهی مردم از عوامل خطر‌ساز این بیماری و تشدید انگیزه‌ی آنها برای کاهش این عوامل با استفاده از آموزش‌های تئوری محور صورت گیرد.
هدف: تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر پایه مدل باور بهداشتی بر رفتار تغذیه‌ای بیماران دچار سکته قلبی بستری در بیمارستان‌های استان گیلان در سال‌های ۱۳۹۵-۹۶.
مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی تجربی از نوع کارآزمایی شاهد‌دار تصادفی بود. ۸۶ بیمار دچار سکته قلبی به طور تصادفی به دو گروه مداخله‌(۴۳) و کنترل‌(۴۳) تقسیم شدند. اطلاعات (داده‌های جمعیت‌شناختی و الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار تغذیه‌ای بیماران) با پرسشنامه محقق ساخته در دو نوبت (پیش از مداخله‌ی آموزشی و یک ماه پس از آن) برای هر دو گروه گرد‌آوری شد. پس از تعیین نیازها در چارچوب مدل اعتقاد بهداشتی، مداخله‌ آموزشی در گروه مداخله انجام شد. در گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای نشد، این بیماران تنها رهنمود روتین بیمارستان را دریافت کردند. داده‌ها با آزمون‌های آماری مناسب (آزمون کای اسکوئر، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تی مستقل) و با استفاده از نرم‌افزار SPSS ورژن ۲۱ واکاوی شدند.
نتایج: دو گروه از نظر ویژگی‌های جمعیت‌شناختی ‌تفاوت معنی‌دار نداشتند. پیش از مداخله، تفاوت معنی‌داری بین میانگین نمره سازه‌های مختلف الگوی اعتقاد بهداشتی و آگاهی و رفتار تغذیه‌ای در بیماران دو گروه دیده نشد اما پس از مداخله تفاوت بین دو گروه معنی‌دار بود (001/0p<). نتایج، همچنین، نشانگر تفاوت معنی‌دار در مقایسه گروه مداخله پیش از دریافت آموزش و پس از آن بود (001/0p<) ولی در نتایج گروه کنترل پیش و پس از مداخله، تفاوت معنی‌دار دیده نشد (001/0p<)
نتیجه‌گیری: مداخله بر پایه الگوی اعتقاد بهداشتی و با پافشاری بر آگاهی و رفتار تغذیه‌ای بیماران با سکته قلبی، تاثیر مثبت در راستای بهبود رفتار تغذیه‌ای این بیماران داشت و در پایان سبب بهبود وضعیت سلامت آنان شد.
 
متن کامل [PDF 189 kb]   (1324 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/8/5 | پذیرش: 1397/8/5 | انتشار: 1397/8/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb