دوره 4، شماره 12 و 13 - ( 1-1374 )                   جلد 4 شماره 12 و 13 صفحات 19-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mesbah . A. Environmontal Radioactivity Monitoring Following the Chernobyl Accidents . JGUMS 1995; 4 (12 and 13) :12-19
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1887-fa.html
مصباح دکتراشرف السادات. بررسی رادیوکولوژیکی محیط پس از حادثه چرنوبیل شوروی(سابق). مجله علوم پزشکی گیلان. 1374; 4 (12 و 13) :12-19

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1887-fa.html


دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (2098 مشاهده)
خلاصه
در آوریل ۱۹۸۶ نیروگاه شماره ۴ چرنوبیل شوروی براثر حادثه و آتش سوزی ناشی از آن موجب آزاد کردن ۵۰ مگاکوری از مواد پرتوزای بانیمه عمرهای مختلف و بسیار خطرناک گردید. از آنجا که بعضی از رادیو نوکلئیدهای حاصله براثر نیمه عمرهای طولانی با جریانات اتمسفر تافواصل بسیار دور پراکنده شده و وارد سیکل غذایی می‌شوند لزوم تحقیق و بررسی رادیولوژیکی محیط واندازه‌گیری این رادیو نوکلئیدها در هوا، آب‌، خاک و محصولات کشاورزی طی سالهای متمادی ضروری بنظر می‌رسد‌. به همین جهت از زمان وقوع حادثه تاکنون در بسیاری از کشورهای جهان کنترل رادیولوژیکی محیط بطور روشن صورت می‌گیرد‌. هدف ما نیز از این بررسی اندازه‌گیری میزان رادیو اکتیویته کلی ناشی از این حادثه را در آب‌، هوا و خاک نواحی مرزی و شمال کشور که نزدیک‌ترین فاصله‌هارا با مرکز حادثه داشته‌اند می‌باشد‌. در این بررسی از آبهای سطحی و آشامیدنی و نمونه‌های خاک ۱۱ منطقه در استان آذربایجان شرقی و غربی و نوار مرزی ایران و شوروی سابق‌، ایران و ترکیه و دریاچه خزر از هر منطقه چندین نمونه (‌مجموعا" ۵۰ نمونه برداشته و ابتدا برخی عوامل محیطی و فیزیکوشیمائی محل‌های نمونه برداری مانند درجه حرارت، آب وهوا و میزان رطوبت‌، رنگ‌، بو وطعم‌، PH با کاغذ اندیکاتور و میزان سولفیدهای محلول در آب را اندازه‌گیری کرده سپس نمونه‌ها را به آزمایشگاه دانشکده بهداشت انتقال و فاکتورهای شیمائی آب مانند هدایت الکتریکی‌، میزان کدورت PH با PH سنج‌، باقیمانده خشک‌، سختی کل و سختی کلسیم را اندازه‌گیری کرده و نمونه‌ها را پس از تغلیظ و تبخیر در پلانشت‌های مخصوص خشک و سپس میزان رادیواکتیویته کلی آنها را اندازه گرفته‌ایم. نمونه‌های خاک رانیز پس از آماده سازی شمارش کرده و نتایج حاصله را در جداول مربوطه آورده‌ایم‌. ضمنا" از آب آشامیدنی تهران نیز بعنوان شاهد استفاده شد و در همان شرایط اندازه‌گیری شده است‌. نتایج بدست آمده در مورد آب برحسب Bq/L و در مورد خاک برحسب kg/BL محاسبه شده است‌. نتایج حاصله از آب مقادیر چندان بالایی را نشان نمی‌دهد و فقط آب دریاچه خزر مقادیر قابل توجهی اکتیویته نشان می‌دهد که لزوم پیگیری بررسی را می‌رساند. در نمونه‌های خاک نیز وجود رادیو نوکلئیدهایی نظیر 137 -Ce - 144, Ce - 141, Ru - 103, Cs - 134, Cs از وجود افزایش فروریزه‌های رادیو اکتیو پس از حادثه چرنوبیل حکایت می‌کند .
متن کامل [PDF 16661 kb]   (1065 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/19 | پذیرش: 1397/12/19 | انتشار: 1397/12/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb