دوره 4، شماره 14 و 15 - ( 6-1374 )                   جلد 4 شماره 14 و 15 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barzigar A, Akbar, M, Mirblook F, Shamkhani, K, Zandi A, Nasimi M. Screening of School Children in Guilan for Prevalence of Rhematic Heart Disease . JGUMS 1995; 4 (14 and 15) :1-10
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1896-fa.html
برزیگر دکتر انوش، میربلوک دکترفردین، شمخانی دکتر کامران، حسین اکبر دکتر منظر، نسیمی(برزیگر) منصوره، زندی دکتر عبداله. بررسی میزان شیوع بیماری روماتیسم قلبی در دانش‌آموزان چهار منطقه استان گیلان. مجله علوم پزشکی گیلان. 1374; 4 (14 و 15) :1-10

URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-1896-fa.html


1- دانشیار گروه قلب - دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان - دانشکده پزشکی - رشت
2- استادیار گروه قلب - دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان - دانشکده پزشکی رشت
3- ‌استادیار گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان - دانشکده پزشکی - رشت
4- ‌دیپلم تخصصی قلب
5- ‌کارشناس آموزش و پرورش
6- ‌پزشک عمومی
چکیده:   (2462 مشاهده)
خلاصه
تب روماتیسمی و متعاقب آن روماتیسم قلبی از بیماریهای شایع کشورهای درحال توسعه است‌، پیشگیری و کنترل تب روماتیسمی و بیماری روماتیسم قلبی کماکان جنبه مهمی از برنامه‌های قلب و عروق سازمان بهداشت جهانی است. در عرض مدت سه سال از ۴۲۲ هزار دانش‌آموز در چهار منطقه استان گیلان و با در نظرگرفتن تعداد محصلین شهر که تعداد آنها ۳۷۱۴۰۰ نفر بوده و تعداد محصلین روستا و کوه نشین‌ها حدود ۵۰۶۰۰ نفر بوده است نتایج بدین قرار می‌باشد:
میزان شیوع تب رماتیسم در ۴۲۲ هزار حدود ۱۶۶ نفر بوده که این نسبت درصد هزار نفر 3/39 نفر بوده است که از این تعداد ۸۸ نفر مبتلا به روماتیسم قلبی بودند که این نسبت در ۱۰۰۰ نفر 2/0 نفر بوده است و نسبت میزان شیوع تب روماتیسمی و روماتیسم قلبی در پسرها بیشتر از دخترها بوده است. نسبت میزان شیوع ماتیسم قلبی در ۱۰۰۰نفر با توجه به تعداد محصلین شهری حدود ۱۶/0 نفر در ۱۰۰۰ بوده و روستانشین‌های دوردست وکوه نشین‌ها حدود ۵۸/‌۰ نفر در هزار بوده است.
میزان شیوع گرفتاری تک دریچه‌ای بیشتر از میزان شیوع چند دریچه‌ای بوده و شیوع گرفتاری تک دریچه‌ای به ترتیب نارسایی دریچه میترال و تنگی دریچه میترال ونارسایی آئورت بوده است در مورد میزان شیوع ضایعات چند دریچه‌ای شیوع به ترتیب تنگی و نارسایی میترال، تنگی میترال، نارسایی آئورت، تنگی آئورت و نارسایی آئورت، نارسایی میترال و نارسایی آئورت و بعدگرفتاری ضایعات چند دریچه‌ای بصورت نارسایی و تنگی دریچه میترال و آئورت بوده و کمترین فرم شایع مربوط به تنگی آئورت همراه با تنگی دریچه میترال بوده است و میزان شیوع ضایعات دریچه‌ای برحسب جنس، نارسایی میترال در دخترها بیشتر بوده و تنگی دریچه میترال در پسرها بیشتر بوده است (بر عکس آنچه که در کتب مرجع موجود است. میزان نارسایی آئورت در پسرها بیشتر از دخترها بوده و شیوع ضایعات چند دریچه‌ای بر حسب مقاطع تحصیلی شامل مرحله دبستانی ۰۱۱۲/0 از هزار نفر و در مرحله راهنمایی 0362/‌۰ در هزار نفر و مرحله دبیرستانی 0116/۰ در هزار نفر بوده است و شیوع ضایعات تک دریچه‌ای در مرحله دبستانی 0358/۰ در هزار نفر و مرحله راهنمایی 075‌/‌۰ در هزار نفر و مرحله دبیرستانی 031‌/‌۰ در هزارنفر بوده است. در کل میزان شیوع روماتیسم قلبی در مرحله راهنمایی بیشتر از دو دوره تحصیلی دیگر بوده است ولی با آزمون Chi- square باضریب اطمینان ۹۹٪ ارتباط معنی داری در مقاطع تحصیلی در این قسمت از بررسی وجود ندارد. بطورکلی نتیجه این بررسی در گیلان نشان داد که میزان شیوع روماتیسم وروماتیسم قلبی با توجه به قیاس آن با کشورهای درحال توسعه و صنعتی کمتر بوده، بطوریکه شیوع تب رماتیسمی در بررسی گذشته در زلاندنو 6‌/‌11 نفر در هزارنفر بوده و در آمریکا 6/‌0 در هزار نفر و در ژاپن 7‌/‌0 در هزارنفر بوده و در بررسی مجدد با پیشنهاد WHO که در سال ۱۹۸۸ در ۱۶ کشور جهان که همزمان با بررسی گیلان (اوائل سال ۶۹ ) انجام گرفت میزان شیوع روماتیسم قلبی ۲‌/‌۲ در هزار گزارش داده که نسبت به میزان روماتیسم قلبی در بررسی گیلان ۱۱ برابر بیشتر بوده است از طرفی این بررسی نشان داد میزان شیوع روماتیسم قلبی در روستا و کوه نشین‌ها 5‌‌/‌1 برابر بیشتر از شهر نشین‌ها بوده است به نظر می‌رسد فقر اقتصادی‌، عدم آگاهی و دوری راه و تعداد خانوار و سکونت چند نفری در یک اطاق مرطوب وکم نور بودن اطاق محل زندگی از عواملی بودند که میزان شیوع در روستا وکوه نشین‌ها افزایش داده است. در نتیجه اگر به مراقبت بهداشتی‌، درمانی بخصوص اگر به وضعیت اقتصادی مردم توجه خاصی بعمل آید و از طرفی عوارض ناشی از عدم درمان و درمان ناقص عفونت‌های استرپتوکوکی ( آنژین چرکی ) که تب روماتیسمی و روماتیسم قلبی است از طریق رسانه های گروهی به مردم آگاهی داده شود سرانجام درصد خیلی زیاد از میزان شیوع این بیماری همانند کشورهای پیشرفته صنعتی کاسته خواهد شد .
متن کامل [PDF 21364 kb]   (1264 دریافت)    
مقاله مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/20 | پذیرش: 1397/12/20 | انتشار: 1397/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Guilan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb