هراتیان زهرا، سیدعلیپور باقر، والیزادگان فرهاد. اثر حفاظتی عصاره میوه عناب (Ziziphus jujuba) برفعالیت آنزیم استیل کولین استراز و استرس اکسیداتیو در سرم و کورتکس موش صحرایی نر تیمار شده با مورفین. مجله علوم پزشکی گیلان. 1399; 29 (4) :122-133
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-2155-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر, ایران.
2- گروه زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران. ، b.alipour81@gmail.com
چکیده: (1764 مشاهده)
زمینه: یکی از مکانیسمهای مرتبط با سمیت نورونی مورفین استرس اکسیداتیو است. عصاره میوه عناب با خواص آنتیاکسیدانی سبب کاهش استرس اکسیداتیو میشود.
هدف: این مطالعه با هدف تعیین اثر حفاظتی عصاره میوه عناب بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و استیل کولین استراز کورتکس و سرم در موش صحرایی نر تیمارشده با مورفین انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 42 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به شش گروه هفتتایی تقسیم شده و گروهها به مدت 30 روز با دُزهای 100 و 200 کیلوگرم بر میلیگرم عصاره گیاهی به فرم خوراکی و مورفین 5/0 کیلوگرم بر میلیگرم به صورت درونصفاقی بررسی شدند. بعد از خونگیری و جدا کردن سرم و هموژن کردن بافت کورتکس، سنجش آنزیمهای استیل کولین استراز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با آزمون واریانس یکطرفه انجام شد.
یافتهها: تجویز خوراکی عصاره گیاه عناب با دُز 100 و 200 کیلوگرم بر میلیگرم سبب افزایش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در سرم و کورتکس نسبت به گروه مورفین شد (01/P<0). تجویز عصاره عناب با دُز 200 به همراه مورفین سبب افزایش معنیداری در فعالیت آنزیم استیل کولین استراز نسبت به گروه مورفین در کورتکس شد (01/P<0).
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد عصاره میوه عناب، احتمالاً از طریق افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی، یک اثر مفید در جلوگیری از بروز اثرات مصرف مورفین در کورتکس اعمال میکند.
مقاله مروری:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/4/30 | پذیرش: 1399/8/3 | انتشار: 1399/10/12