Research code: د/33
Ethics code: د/33
هادی پور کلیدسری احمد، سلیمی ندا، جوادزاده یوسف، حصاری زهرا. ساخت و ارزیابی گرانول های طعم پوشانی شده دیمن هیدرینات با استفاده از روکش پلیمری اودراژیت. مجله علوم پزشکی گیلان. 1403; 33 (4) :432-447
URL: http://journal.gums.ac.ir/article-1-2667-fa.html
1- گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
2- گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (915 مشاهده)
زمینه: طعم مناسب فرآورده ی دارویی یک فاکتور مهم در تهیه اشکال دارویی خوراکی میباشد. یکی از روش های کارآمد برای بهبود طعم فرآورده استفاده از روکش پلیمری است.
هدف: در این پژوهش غلظت های مختلف پلیمر اودراژیت E[1] روی گرانولهای داروی دیمنهیدرینات اسپری شد و کارآیی این پلیمر در پوشاندن طعم تلخ دارو بررسی شد.
روشها: گرانولهای دیمنهیدرینات با روش گرانولاسیون مرطوب تهیه شدند. پودر دارو با نشاسته و آویسل با نسبت 1 – 5/0 -5/0 به طور یکنواخت مخلوط شد و از محلول HPMC به عنوان چسب گرانولسازی استفاده شد. سپس از غلظتهای %2.5 تا %15 اودراژیت برای روکش کردن گرانولها استفاده و تعداد 4 فرمول تهیه شد. ویژگیهای جریانپذیری گرانولها و میزان بهبود طعم فرآورده ارزیابی شدند. همچنین تست آزادسازی دارو در pH های 8/6 و 1 انجام شد.
یافتهها: با افزایش ضخامت روکش پلیمری، طعم فرآورده به طور معناداری بهبود یافت (P < 0.05). محلولیت اودراژیت وابسته به pH است که این ویژگی سبب ممانعت از رهش دارو در حفره دهان میگردد و دارو در محیط معده آزاد میگردد. بیشترین سرعت آزادسازی مربوط به فرمولاسیون 1 (با کمترین ضخامت روکش پلیمری) و کمترین سرعت مربوط به فرمولاسیون 4 (با بیشترین ضخامت روکش پلیمری) بود و پس از گذشت 90 دقیقه بین 334/84-359/96 درصد دارو آزاد شد. ارزیابی فیزیکی گرانول نشان داد که جریانپذیری فرمولاسیون بهبود یافت. همچنین بازده تکنیک روکش کردن (Pan coating) بین 80 تا 90 درصد در فرمولاسیونهای مختلف بود.
نتیجهگیری: : نتایج نشان دادند که اودراژیت E قابلیت پوشاندن طعم نامناسب دارو را دارد. تکنیک های مورد استفاده جهت تهیه کردن گرانولها و روکشدهی آنها با هزینه ی کم و به سادگی قابل اجرا میباشند، بنابراین قابلیت تولید را در مقیاس صنعتی دارند.
مقاله مروری:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/9/10 | پذیرش: 1403/2/11 | انتشار: 1403/10/10